De ce uneori o șenilă de la excavator este mai rapidă decât cealaltă?

on
Categorii: Fără categorie

De ce uneori o șenilă de la excavator este mai rapidă decât cealaltă?

Sunt diverse motive pentru care un motor de marș al excavatorului este mai încet în comparație cu celălalt. Aici sunt 8 dintre cele mai relevante motive.

1. Restricții mecanice la levierul de control
– Primul motiv pentru care un excavator trage într-o singura direcție poate fi din cauza unei restricții fizice care nu îi permite bobinei de control să se deschidă complet și să lase hidromotorului să obțină fluxul de ulei necesar. Cauza poate să fie din vina unui cablu de legătură întins sau dezechilibrat, intre cablul de legătură din levierul (maneta) de control și bobină, sau pur și simplu din cauza acumulării de resturi în jurul levierului de control care nu îi permite deschiderea completă a acestuia.

2. Cale de rulare uzată
– Verificați condiția șenilei, rolelor și a rolelor întinzătoare. Un rulment blocat sau deteriorat sau o șenilă prea strânsă poate să determine o cantitate mare de fricțiune. Poate apărea ca și cum excavatorul are o senila slaba, dar de fapt să fie o șenilă a motorului care lucrează mai repede ca cealaltă, reducând viteza.

3. Pompa hidraulică uzată
– În excavatoarele mai mici, exista o singura pompa principala care alimentează ambele șenile cu ulei de motor. Desi este o pompa în comun, valva supapei este despărțită într-un mod eficient, astfel încât este posibil ca o parte a plăcii supapei să se uzeze, provocând scurgerea uleiului la jumătatea circuitului, ceea ce înseamnă că o parte a mașinii va avea mai multa presiune decât cealaltă parte. Acest lucru face ca excavatorul să traga într-o parte. Excavatoarele mai mari folosesc două pompe, separate, de o parte și de alta a mașinii. O diferență în viteza șenilei poate să fie din cauza unei pompe care este stricată, cauzând o scurgere excesiva a uleiului sau o lipsă de presiune/flux.

4. Pompa de servo uzată
– Pompa de servo asigură presiunea și fluxul pentru a elibera frâna (daca este controlata extern) și pentru a opera cele două viteze a șenilelor. Este posibil că o pompa de servo slabă să nu aibă suficientă putere pentru a permite unei frâne să elibereze corect sau să aibă suficientă putere pentru a cupla o singură transmisie în două trepte.

5. O reducție blocata în viteza mare
-cel mai cunoscut tip de motor de excavator pe șenile este motorul cu piston axial cu disc pendular care permite funcționarea cu doua trepte de viteză. Dacă circuitul celor două trepte de viteză este deteriorat, este posibil că în treapta doua bobina sau pistonul motorului să rămână blocat în poziția de viteza mare

6. Motor uzat
– Pe parcursul timpului motoarele șenilelor se vor uza inevitabil. De obicei este din cauza uleiului degradat. Înăuntrul pompei hidraulice sunt componente metalice care trebuie să se rotească intre ele. Ca să le opriți să mai facă contact și să se conecteze între ele, trebuie să existe o anumită cantitate controlată de curgere a uleiului. Dacă uleiul este degradat, resturile vor zgâria componentele motorului, cauzând scurgere excesivă a carcasei. Uleiul va trece direct la conducta de scurgere a carcasei, ce nu contribuie la puterea motorului, cauzând reducerea în viteza și probleme cu șenilele excavatorului. O metoda ușoară de a verifica dacă motorul șenilelor generează prea multă scurgere a carcasei, este de a scoate conducta de scurgere, măsurați cantitatea generata după un minut și apoi verificați specificațiile din fabrica.

7. Cutie de viteze uzată
– O cutie de viteze uzată va adăuga o sarcină suplimentară motorului hidraulic și va reduce viteza. Verificați uleiul și starea rulmenților principali, etc.

8. Scurgeri la rotire/articulația pivotată
– Intre structura superioara și calea de rulare, există o articulație de rotire. Aceasta articulație are mai multe camere care îi permit uleiului să curgă din structura superioara în calea de rulare. Sunt diferite presiuni în fiecare cameră (curgerea/returul sunt la presiuni ridicate, 2 viteze și frâna sunt servo presiune și scurgerea carcasei este la presiune scăzută). Articulația de rotire poate să se scurgă intern, permițând presiunilor greșite să se afle în camerele greșite. Acest lucru poate să cauzeze o deviere în viteza șenilei sau chiar să distrugă motorul daca nu este reparat.

Este important să vă amintiți că uzura este cauza a 90% din defectele hidraulice și de majoritatea problemelor la șenilele de excavator. Motoarele șenilelor suferă cel mai mult din cauză că sunt la cel mai jos nivel al circuitului, unde se colectează cel mai mult noroi. Motoarele șenilelor, de asemenea, au cea mai mare nevoie de pompa hidraulică în comparație cu orice funcție a mașinii, iar oamenii confundă faptul că o reducție finală lentă poate să fie un simptom și nu o cauză a unei alte probleme ce se află undeva în circuit.